Ett av de verktyg som vi förespråkar att par tränar vidare på hemma som en egen rutin är ett verktyg som kallas ”Stressreducerande samtal” (skapat av Gottman´’s).

Kanske känner du igen er i detta?

Din partner kommer hem ifrån sin dag på arbete, skola, etc. De verkar ha haft en tuff dag och sjunker ihop på soffan. De kanske börjar prata om vad som har hänt dem under dagen. De utmaningar de mött eller kanske en oerhört stressande situation eller något helt annat som berört dem. Du lyssnar och kanske till och med ger dina bästa råd om hur du skulle lösa det. Trots din intention att hjälpa så får du bara ett snäsigt svar. Din partner kanske till och med blir arg på dig. Vad hände egentligen?

Vi har alla ett behov av att få ventilera saker som har hänt oss, och under den stunden vill vi (nästan) alla endast få en person som lyssnar till fullo. Inte få ta del av råd, tips eller en tirad av följdfrågor. Helt enkelt få bli hörd och lyssnad till.
I andra stunder kan vi alla vilja höra förslag och tips från sin partner kring något vi ber om hjälp kring.

Hur vet du vilket som gäller när?

Här kommer tre förslag för dig och din partner att prova hemma. Minns att ni kan träna på dem när det inte är ”skarpt läge” så att ni när ni verkligen behöver dem, att ni då verkligen kan utföra detta.

  • Ställ frågan ”Vill du att jag enbart ska lyssna just nu, eller vill du även att jag ska hjälpa dig att komma på vad du ska göra härnäst kring det du vill berätta om?”
    Den frågan kan klargöra för er båda två hur nuvarande samtal bäst hanteras.
  • Träna regelbundet på ”Stressreducerande samtal” – de innebär i korthet: Lyssna för att förstå, bekräfta din partners känslor uttryck din support och empati.
  • Fråga ”Öppna” frågor (dvs de kan inte besvaras med JA eller NEJ). Dessa frågor är speciellt bra om din partner inte öppnar upp och delar med sig av sina känslor. Fråga dem gärna hur deras dag har varit och ifall de vill prata om den, samtidigt som du självklart respekterar ett nej ifall de just nu inte vill prata.

Team WE

I de flesta stunder som den allra översta så är det viktigaste att skapa teamet er emellan. Inte att förstå exakt vad som skedde utan snarare viktigare att se till att vara på samma sida som din partner. Just då. Även om du inte är det.
Känslan av att vara i ett team är just det som kan behövas av din partner som just sjunkit ihop på soffan.

Ju oftare ni tränar på att bilda Team WE, desto lättare att kliva in i teamet i den stunden när ni verkligen behöver det.
Ju oftare ni är i Team WE desto lättare att ta er an motgångar, utmaningar och de oundvikliga förändringar ni möter i livet. Ni kanske till och med tar dem an med lust och glädje för att ni vet att ni har varandra.

Categories:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.